Problema hemoroizilor este mai frecventă decât s-ar putea crede. De fapt, 10% din populația adultă a lumii suferă de ea, cu cea mai mare incidență în rândul celor cu vârsta de peste 50 de ani, care trăiesc în una dintre cele mai dezvoltate zone ale planetei. Mulți oameni suferă de ea, dar nu toți sunt dispuși să vorbească cu medicul lor despre asta, fie din teamă, fie din simplă rușine de a fi examinați. Cu toate acestea, este o afecțiune enervantă care este la fel de ușor de tratat și de prevenit prin metode simple și nedureroase.
Jenarea, de fapt, nu ține doar de supunerea la un examen de specialitate. Hemoroizii sunt o afecțiune care poate, de asemenea, să interfereze puternic cu viața socială a unei persoane, tocmai din cauza fricii de a vorbi despre ea. Multe persoane țin hemoroizii ascunși chiar și față de rude sau parteneri. Se este astfel nevoit să se limiteze activitățile și îndeletnicirile din cauza durerii. Renunțarea la a se simți bine și la o viață sexuală satisfăcătoare (atât pentru persoana în cauză, cât și pentru partenerul său), este greșită și poate, pe termen lung, să dezechilibreze relația.
Acest aspect este foarte important de făcut cunoscut, tocmai pentru a sensibiliza persoanele care încă trăiesc cu hemoroizi inflamați și pentru a le îndemna să se prezinte cât mai repede la medic sau la un specialist.
Prevenția este cu siguranță cea mai puternică armă pe care o avem la dispoziție, dar de una singură s-ar putea să nu fie suficientă. Menținerea unui stil de viață sănătos și o dietă adecvată sunt importante atât pentru a preveni, sau cel puțin pentru a întârzia apariția problemei, cât și pentru a o combate odată ce aceasta a apărut. Dar ce să facem atunci când disconfortul se accentuează?
În acest caz, medicul specialist, adică proctologul, va ști cum să orienteze pacientul spre cea mai bună terapie posibilă, care astăzi, repetăm, implică tehnici de intervenție inovatoare extrem de eficiente. Vindecarea de hemoroizi fără durere este posibilă și este dreptul fiecăruia.
Pe de altă parte, durerea este tocmai caracteristica predominantă a hemoroizilor care, dacă sunt neglijați, interferează cu activitățile cotidiene obișnuite, provocând disconfort și iritabilitate. Definiția termenului de hemoroizi este foarte simplă. Ei sunt, de fapt, dilatări ale plexurilor venoase situate în țesuturile din ultima parte a rectului și a anusului. Aceste mici tampoane pline de vase de sânge joacă un rol important în schimbul de sânge în anus și, în anumite situații, se pot mări, provocând durere.
Hemoroizii, care sunt, de asemenea, denumiți vene varicoase ale extremității viscerale, deoarece sunt asemănători cu vasele de sânge dilatate observate la nivelul piciorului, pot fi interni sau externi, în funcție de locul afectat. Hemoroizii interni nu ies din orificiul anal și sunt localizați deasupra sfincterelor care reglează deschiderea rectului, în mucoasa subiacentă. Acest lucru îi face vizibili din exterior doar în timpul scaunelor care îi fac să iasă în afară sau prin exercitarea unei presiuni puternice. Hemoroizii externi, pe de altă parte, sunt în general vizibili din exterior, deoarece sunt localizați în țesutul subcutanat al sfincterelor. De culoare roșiatică, care poate deveni albastră, ei sunt în mod normal moi la atingere, dar devin tari în cazul unui cheag.
CAUZELE HEMOROIZILOR
Mai mulți factori pot fi considerați drept cauză a durerii hemoroizilor. În multe cazuri, este vorba de o simplă distensie a pereților venelor, care sunt situate la nivelul ultimei porțiuni a rectului și care, din punct de vedere fiziologic, tind să se dilate din cauza presiunii sângelui care ajunge în partea distală a corpului. Umflarea venelor duce, în consecință, la o încetinire a fluxului sanguin, care poate fi considerată antecamera formării cheagurilor de sânge.
Diferiți factori, cum ar fi obezitatea și toate stările de constipație prelungită, pot duce la această stare de presiune prelungită care determină umflarea hemoroizilor. Tipic este cazul femeilor însărcinate care se confruntă deseori cu episoade de hemoroizi care se pot retrage spontan, deși această neplăcere afectează cu precădere populația masculină adultă. La originea constipației încăpățânate poate sta o alimentație deficitară, cu o utilizare excesivă de condimente, ciocolată, alimente prea condimentate, băuturi alcoolice și mâncăruri prea elaborate care încetinesc digestia. În unele cazuri, hemoroizii pot fi asociați cu boli de inimă sau pot fi considerați un semn precoce al cancerului.
Durerea propriu-zisă resimțită în cazul hemoroizilor sufocanți nu este cauzată de sfincterul anusului, așa cum s-ar putea crede în mod eronat, ci de tromboză, adică de obstrucția circulației sanguine la nivelul venei în care se varsă sângele din hemoroizi. Obstrucția determină umflarea tampoanelor hemoroizilor, provocând durere. Procedura care este urmată în cazuri de urgență pentru a ameliora durerea presupune efectuarea unei mici incizii pentru a permite ieșirea cheagului. Această operație, care nu poate fi efectuată decât în mediul spitalicesc, nu poate fi însă considerată decisivă pentru boală.
Există patru grade pe care le poate prezenta boala hemoroidală:
- hemoroizi interni
- hemoroizi interni cu o ușoară proeminență;
- hemoroizi externi care își permit să fie reintroduși în canalul anal;
- hemoroizi externi care rămân întotdeauna în afara anusului, adesea asociați cu pierderi de mucus.
SIMPTOME DE HEMOROIZI
Nu este neobișnuit ca hemoroizii să nu provoace niciun disconfort, iar în acest caz vorbim de hemoroizi orbi. Cel mai adesea însă, simptomatologia obișnuită implică o sângerare modestă la fiecare emisie de scaun, mâncărimi, arsuri și o senzație de greutate rectală. Sângerarea poate fi, de asemenea, independentă de defecație, la fel ca și colorarea scaunelor. Principalul lucru la care trebuie să se acorde atenție este culoarea sângelui, care în acest caz trebuie să fie roșu aprins, deoarece provine din ultima parte a canalului intestinal.
De fapt, regula generală este că, cu cât este mai închisă culoarea pierderii de sânge, cu atât este mai intern locul hemoragiei. Durerea este un alt simptom frecvent asociat acestei patologii și poate prezenta grade diferite de intensitate, de la un simplu disconfort, în timpul evacuării sau în timpul șederii, până la dureri atroce, dacă hemoroizii sunt inflamați. Indiferent de tipul de simptomatologie care poate fi resimțită, și care poate fi diferită de la un caz la altul, este întotdeauna recomandabil să consultați un specialist, mai degrabă decât să vă bazați pe tratamentele casnice, care de cele mai multe ori sunt inutile, dacă nu chiar contraproductive.
Pe de altă parte, sfatul și intervenția unui medic cu experiență pot ajuta la depășirea cu ușurință a acestui tip de disconfort anal, permițând o revenire rapidă la obiceiurile unei vieți sănătoase, normale. Deși fiecare caz clinic poate prezenta caracteristici specifice și particulare, se poate spune că cele mai frecvente simptome observate atât în cazul hemoroizilor interni, cât și al celor externi sunt sângerarea rectală, durerea, mâncărimea și iritarea.
SÂNGERARE RECTALĂ
Sângerarea este cu siguranță cel mai frecvent simptom al hemoroizilor și este, de asemenea, cel care sperie cel mai mult pacientul, care se poate trezi observând urme de sânge roșu aprins pe hârtia igienică sau pe scaune. Sângerarea apare mai ales în prezența hemoroizilor interni.
DUREREA RECTALĂ
În cazul acestui simptom specific există diferențe substanțiale, în funcție de faptul că este vorba de hemoroizi interni sau externi. Primii, de fapt, nu sunt de obicei asociați cu durere, cu excepția cazului în care volumul lor a atins un nivel care determină o umflare semnificativă a anusului. În această conjunctură, simplele mișcări intestinale pot fi asociate cu dureri de diferite grade.
DISCONFORT ȘI IRITAȚIE
Dacă durerea rectală este o caracteristică tipică a hemoroizilor externi, senzația de disconfort și iritare este cel mai adesea asociată cu hemoroizii interni. Aceștia din urmă au de fapt tendința de a secreta mucus, mai ales dacă sunt mari. Mucusul este responsabil de iritarea și mâncărimea din zona anală, dar există numeroase tratamente care pot rezolva problema.
TRATAMENT ȘI LEACURI
Alegerea celui mai potrivit tratament pentru a rezolva problema hemoroizilor (*) este strâns legată de stadiul bolii. În formele inițiale, sau ca măsură preventivă, se pot obține rezultate satisfăcătoare prin schimbări simple în ceea ce privește obiceiurile alimentare și de igienă și stilul de viață în general.
Alegerea unei alimentații mai sănătoase și bogate în fibre, practicarea de exerciții fizice și evitarea unui stil de viață excesiv de sedentar poate contribui la prevenirea constipației, care se află la baza formării hemoroizilor. O igienă intimă adecvată, repetată după fiecare evacuare, combinată cu băi reci și aplicarea de unguente și unguente de uz local, poate fi extrem de utilă în stadiile incipiente ale bolii. Dacă, totuși, stadiul este mai avansat, ca în cazul hemoroizilor de gradul II și III, este posibil ca utilizarea medicamentelor topice să nu fie suficientă pentru a obține o reducere semnificativă a volumului tampoanelor hemoroidale.
În aceste cazuri, va fi necesar să se recurgă la tratamente mai bine țintite, cum ar fi ligatura elastică, o procedură simplă care poate fi efectuată în ambulatoriu, sau cauterizarea, realizată prin tratament la rece (crioterapie) sau cu raze de lumină (laserterapie). Rezultatul obținut prin aceste tratamente, niciunul dintre ele nu necesită spitalizarea pacientului, este reabsorbția hemoroizilor. Diferit este cazul hemoroizilor de gradul III și IV, care pot fi considerați forme cronice, ce trebuie tratate printr-o intervenție chirurgicală propriu-zisă, dacă se dorește rezolvarea definitivă a problemei (*), evitându-se totodată recidivele supărătoare.
CHIRURGIE
Chiar și astăzi, mulți pacienți se tem să se apropie de o intervenție chirurgicală pentru tratamentul decisiv al hemoroizilor. Acest lucru se datorează, pe de o parte, locului deosebit de intim și delicat de pe corp implicat și, pe de altă parte, unei moșteniri din trecut. În trecut, de fapt, operațiile erau lungi și dureroase, dar în prezent, datorită pașilor uriași făcuți de chirurgie și de medicină în general, se poate spune că operația este mult mai simplă, mai rapidă și nedureroasă (*). În primul rând, este o operație care poate fi efectuată în spital de zi și sub anestezie locală. Durata întregii intervenții este de doar câteva minute, iar la sfârșitul zilei de spitalizare sunteți liber să vă întoarceți acasă, având grijă să păstrați aseptică zona care a fost supusă intervenției.
Vechea compresă care era folosită în trecut pentru pansament și care putea provoca un oarecare disconfort, este acum înlocuită cu un simplu tifon și microplăcuțe care protejează rana și se dizolvă treptat de la sine. Odată întorși acasă după operație, este întotdeauna recomandabil să se urmeze anumite măsuri de îngrijire pentru a preveni infecțiile și complicațiile, cum ar fi utilizarea de laxative ușoare, o igienă anală adecvată și o perioadă de ședere la pat cu picioarele în poziție ridicată față de restul corpului, pentru a favoriza întoarcerea venoasă și a ajuta la rezolvarea trombozei.
Analgezicele și sedativele pot fi utilizate pentru a elimina durerea postoperatorie. Dietele cu conținut scăzut de deșeuri și semicupturile sunt proceduri care pot fi luate în considerare în urma unui episod acut de hemoroizi.
PREVENIREA HEMOROIZILOR
Oricât de mult tratamentele și o eventuală intervenție pot aduce ușurare pacientului, prima și cea mai importantă acțiune care trebuie întreprinsă rămâne prevenirea hemoroizilor. Urmarea unui stil de viață sănătos, acordând o atenție deosebită alimentației, este esențială pentru a limita apariția problemei.
Ar trebui, de fapt, să fim mereu atenți să menținem o activitate intestinală regulată, deoarece constipația prelungită este unul dintre factorii declanșatori ai bolii hemoroidale. Pentru a face acest lucru, este important să favorizăm o dietă echilibrată, bogată în alimente care favorizează motilitatea intestinală.
În primul rând, trebuie evitate mâncatul în exces și mesele excesive, deoarece acestea îngreunează intestinul și îi pun în dificultate funcția. Aceasta este o regulă generală, valabilă pentru toată lumea, indiferent de meniu. În ceea ce privește alimentele specifice care trebuie preferate sau, dimpotrivă, evitate pentru a preveni hemoroizii, putem da indicații mai generale.
Fiecare persoană este diferită și, pentru sugestii precise, este necesar să vă consultați medicul sau un nutriționist. Un expert va putea evalua o imagine mai completă a situației, inclusiv stilul de viață, nivelul de stres la care este supusă fiecare persoană, caracteristicile și obiceiurile fizice, precum și preferințele personale în ceea ce privește anumite alimente, astfel încât să se poată găsi cel mai potrivit și mai complet plan alimentar.
Alimentele care sunt cel mai bine evitate pentru prevenirea hemoroizilor
Pornind de la premisa că o dietă sănătoasă poate include consumul ocazional și limitat al oricărui aliment, există unele alimente care ar fi bine să fie consumate cu extremă moderație sau, mai bine zis, eliminate complet. Este vorba, în special, de cele bogate în grăsimi sau capabile să provoace iritații și inflamații ale pereților intestinali.
Prin urmare, ar trebui să renunțăm la ele:
- Băuturile răcoritoare carbogazoase și alcoolul: conținutul de dioxid de carbon din băuturile răcoritoare carbogazoase, precum și alcoolul din băuturile alcoolice (în special băuturile alcoolice tari) tensionează și inflamează mucoasa intestinală. Dioxidul de carbon, în special, creează o umflătură a stomacului care îngreunează sistemul digestiv. Conținutul ridicat de zahăr favorizează, de asemenea, fermentarea florei bacteriene din intestin, ceea ce crește riscul de disconfort și de neplăceri;
- Ciocolata și dulciurile (așa-numita junk food): și junk food are un conținut prea mare de zahăr;
- Solanacee precum vinetele, roșiile și ardeii: acestea conțin solanină, o substanță toxică ce poate afecta pereții intestinali pe termen lung;
- Conservele și murăturile;
- Consumul excesiv de sare sau bicarbonat;
- Brânzeturile maturate și fermentate;
- Alimentele prăjite;
- Trufe;
- Crustacee și moluște;
- Ardei iute și sosuri picante.
Alimente pe care să le preferi pentru prevenirea hemoroizilor
O sugestie bună pentru toată lumea este de a consuma zilnic porții generoase de fructe și legume, precum și paste și orez integral, care, fiind bogate în fibre, facilitează buna funcționare a intestinelor.
Da, de asemenea, laptelui și brânzeturilor proaspete, untului proaspăt, uleiului, cărnii slabe și albe și peștelui.
REMEDII NATURALE PENTRU HEMOROIZI
Odată apăruți, este foarte greu să elimini complet problema hemoroizilor. Pereții relaxați ai venelor nu se pot vindeca complet, iar riscul de recidivă crește odată cu vârsta. Cu toate acestea, simptomele pot fi tratate eficient și cu ajutorul unor substanțe naturale. Înainte de a utiliza medicamente sau de a suferi o operație, cel mai bine este să încercați remediile naturale pentru hemoroizi. Aceste preparate sunt foarte eficiente pentru gradele ușoare de hemoroizi. Cu toate acestea, este important să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră, mai ales dacă luați între timp și alte medicamente.
Remediile naturale pentru hemoroizi includ atât creme și loțiuni care se aplică local, cât și suplimente care se iau pe cale orală. Pe lângă acțiunea specifică asupra hemoroizilor, ar fi indicat să se obișnuiască să se folosească substanțe care reglează tranzitul intestinal, mai ales în acele cazuri în care există constipație continuă sau dificultăți de evacuare.
Ar trebui atunci preferate alimentele bogate în fibre, cum ar fi prunele uscate, cireșele, cerealele integrale și castanele. În cazuri mai grave, vor fi de ajutor preparatele speciale împotriva constipației. Foarte eficient este, de exemplu, psyllium, o plantă erbacee cu un înveliș mucilaginos în jurul semințelor. Această substanță se umflă în contact cu apa, crescând în volum. Efectul său este de a înmuia scaunul, făcând intestinul mai activ.
În ceea ce privește remediile naturale propriu-zise împotriva hemoroizilor, o ușurare excelentă poate fi găsită în gelul de aloe vera. Pe lângă efectul său calmant, care combate inflamația prin dezumflarea hemoroizilor, aloe are putere de ameliorare a durerii, ceea ce va ameliora în cel mai scurt timp simptome precum arsurile și mâncărimile.
Alte remedii foarte eficiente sunt:
Unguentele cu Helichrysum: acest extract are un puternic efect antiinflamator și capacitatea de a reduce semnificativ umflarea hemoroizilor;
extracte de chiparos: acestea au un efect benefic asupra circulației sângelui.
unguentul gelarex – care a aparut recent si este poate cel mai bun remediu natural de pe piata.