Cum să tratați și să preveniți hemoroizii

Hemoroizii sunt o problemă enervantă și dureroasă care afectează mii de români în fiecare an, suferind de această boală care afectează tractul final al intestinului.

Aceasta este o umflătură a venelor mici situate între interiorul și exteriorul anusului și, tocmai din cauza localizării lor, se disting în hemoroizi interni și hemoroizi externi.

Ambele tipuri sunt cauzate de o microcirculație deficitară: sângele nu circulă bine în venele mici, fie din cauza unor probleme cu microcirculația în sine (în acest caz sunt adesea prezente varicele și umflăturile de pe picioare), fie din cauza unor probleme fizice, cum ar fi excesul de greutate, diabetul și fumatul.

O postură statică agravează, de asemenea, situația. Hemoroizii sunt mai frecvenți la cei care petrec multe ore stând jos, poate pentru muncă, și nu promovează o circulație adecvată prin mersul pe jos cel puțin câteva minute la fiecare oră.

Toate aceste cauze duc apoi la îngroșarea peretelui venos, ceea ce duce la o inflamație dureroasă, care este distinctă la atingere – este de fapt umflată – și nu permite să se stea corect fără a simți un disconfort profund.

Situația se agravează la defecație: dacă scaunele sunt tari și uscate, efortul intestinal poate duce la ruperea unui capilar sau la umflarea venelor mici, provocând astfel un hemoroid intern. Doar în câteva cazuri, hemoroizii devin o afecțiune complicată care necesită o intervenție chirurgicală. Acest lucru îi privește în principal pe cei care suferă frecvent de hemoroizi, în timp ce cei care au o suferință ocazională sunt rareori afectați de necesitatea unei intervenții chirurgicale.

Primul remediu pentru hemoroizi este reprezentat de o alimentație corectă: dietele bogate în fibre și cereale integrale și sărace în grăsimi fac scaunele mai moi, fără a forța evacuarea.

Apoi, trebuie acționat asupra microcirculației, cu suplimente de vitamine și plante care ajută circulația sanguină și fluxul sanguin venos, pentru a evita umflarea pereților venoși.

În sfârșit, în cazul hemoroizilor în evoluție, se pot folosi creme și unguente locale cu dublă acțiune anestezică și antiinflamatoare. Primul ameliorează durerea, permițând reluarea unui stil de viață normal; cel de-al doilea reduce inflamația venelor mai mici, favorizând dispariția simptomelor.

Lasă un comentariu